Винаги съм се стремяла грижата за пациента да е цялостна

Д-р Силвия Паскалева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина, Спортсклиник „Еуровита“. Повече от 20 години работи в областта на борбата с наднорменото тегло и намаляване на излишните килограми, както и свързаните с него състояния и заболявания като начин на хранене и движение, така и като намаляване на обиколки чрез прилагане на различни естетични и антицелулитни процедури.

 

Какви възможности предоставя апаратът Exilis?
Апаратът Exilis на чешко-британската фирма BTL е вече две години на нашия пазар. Представлява иновативна разработка врезултат на над 10 години научен труд. Преди повече от две години направихме клинично проучване специално за действието на радиочестотния лифтинг върху лицето, което показа много завидни резултати. Това ме мотивира да добавя към процедурите за оформяне на тяло и терапии за подмладяване на лицето, шията и деколтето. От една страна самият апарат предоставя тези възможности, тъй като разполага с 2 апликатора – за лице и за тяло, а от друга – много жени, които свалят килограми, отслабват и в областта на лицето, което е съпроводено с неестетично отпускане на кожата. Освен това с напредване на възрастта признаците на страеене засягат не само лицето, но и ръцете, шията, деколтето. Винаги съм се стремяла грижата за пациента
да е цялостна. Exilis решава много проблеми, свързани с неестетични дефекти и цялостно подмладяване – както на лицето, така и на тялото.

 

Какво отличава Exilis от останалите радиочестотни апарати?
Exilis се отличава от всички радиочестотни апарати на нашия пазар, тъй като съчетава:
1. Монополярна радиочестота, която прониква на необходимата дълбочина, т.е. в базисния и средния слой на кожата на лицето, или ако се извършва процедура за
тяло – до 4 см, за да започне процес на липолиза.
2. Постоянен режим на работа (т.е. отсъства пулсова честота). Монополярната радиочестота и постоянният режим на работа предизвикват каскадни реакции, които стимулират фибробластите, за да започне синтез на нов колаген.
3. Накрайникът за тяло е комбиниран с ултразвук.
4. Висока мощност – до 90 W за накрайника за лице и до 120 W за накрайника за тяло, което намалява необходимия брой процедури за постигане на видим и траен резултат.
5. Постоянен контрол на температурата по време на процедурата.
Терапевтът наблюдава температурата върху самия апликатор и може да я контролира мануално.
Няма риск от изгаряне, парене или дискомфорт за пациента.
6. Това е единственият апарат, при който радиочестотата може да проникне от 2,5 до 4 см в дълбочина.

 

Процедура за лице с Exilis

За кого е подходяща процедурата?

Терапията за лице с exilis може да се започне и на по-млада възраст (35–40 години), когато пациентите не желаят да се подлагат на инвазивни процедури.
След рутинната професионална козметика, която ние препоръчваме, тази процедура е първата стъпка за неинвазивно и безболезнено стимулиране синтеза на колаген, лифтиране на кожата и освежаване на лицето, тъй като самият апарат осигурява и много дълбока хидратация. при жени в по-зряла възраст терапията се прилага в комбинация с инвазивни процедури за по-добри резултати.

С какви инвазивни процедури може да се комбинира?

Новата тенденция е комбинирано приложение на радиочестотния лифтинг с други инвазивни процедури, като PRP (плазмолифтинг), хиалуронови филъри, ботулинов токсин. В нашата клиника наблюдаваме много добри резултати, ако предварително е направен PRP и на втория ден – терапия с Exilis, която моментално засилва действието на плазмолифтинга и синтеза на колаген. Ако са инжектирани хиалуронови филъри или ботулинов токсин, процедурата може да се направи след 2–3-я месец и тогава удължава тяхното действие. Това дава възможност инжектирането на ботулинов токсин да е веднъж годишно, а не два пъти.
Колкото до филърите, разбира се, новите пълнители издържат по-дълго време (до 18 месеца), но след процедура с Exilis се наблюдава рефреш на филъра, особено при назолабиалните и марионетните бръчки.

 

Кои зони се третират?

Може да се обработва цялото лице или отделни зони – околоочен контур, назолабиални бръчки, двойна брадичка, шия, деколте. Доста често наблюдавам в практиката си, че много жени са подмладили лицето си с филъри, ботулинов токсин или други методи, но не са обърнали внимание на шията и деколтето – кожата в тези области е отпусната и осеяна с бръчки. Това са деликатни зони с много тънък подкожен мастен слой и по-трудно се прилагат инвазивни процедури, докато радиочестотният лифтинг ги повлиява много добре. С накрайника за лице може да се третира и външната част на ръцете. Както е известно, не лицето, а ръцете са първите издайници на възрастта. Терапията с Exilis хидратира кожата, изглажда бръчиците по ръцете, леко прикрива пигментациите и старческите петна.

В една процедура може да се съчетаят третиране на лице и на ръце.

Каква е продължителността на процедурата?
Терапията за лице трае около 30–35 минути. По време на процедурата се усеща леко, приятно затопляне на кожата. Нанася се контактният гел, който е и дълбоко хидратиращ, включва се апликаторът за лице и се започва работа по предварително разчертаните линии за лифтинг. Може да се обхванат максимум 3 зони, тъй като има максимално време на експозиция. Например, третиране на цялото лице се извършва в рамките на една процедура, но за шия и деколте е необходимо второ посещение.

Изисква ли се някаква предварителна подготовка?
Преди процедурата не е необходима предварителна подготовка. Единственото изискване се отнася за мъжете (терапията е приложима
и при силния пол) – 8 часа преди процедурата трябва да са се избръснали, за да се избегне дискомфорт и дразнене на кожата.
След процедурата се налага поддръжка – максимална хидратация, тъй като лифтинг ефектът е много силен и осезаем. Трябва да се прилагат само интензивно хидратиращи продукти, спира се употребата на регенериращи и anti-age кремове и серуми. Препоръчително е няколко пъти дневно да се напръсква лицето с термална вода под формата на спрей (не мицеларна вода!).
След като изтече периодът на втората процедура може отново да се прилагат обичайните козметични продукти. По време на процедурите се използва само хидратираща козметика. Грим може да се постави веднага след терапията.

Кога се наблюдава видим резултат?
Още след първата процедура има видим ефект, но истинският, терапевтичният резултат настъпва на 3–4-тата седмица. Необходимо е време, за да се стимулира синтеза на нов колаген.


Колко процедури се препоръчват?
Необходими са само 2 процедури за лице през 15 дни. Ако пациентът държи да подсили определена зона от лицето си, това може да се извърши най-рано след 2 месеца. Поддържаща процедура се прави след 6 месеца.

 

Процедура за тяло с Exilis

Какво представлява тази процедура?
Терапията за тяло съчетава липолиза и лифтинг ефект. Ултразвукът разбива фиброзните капсули на мастните клетки (причина за т.нар. портокалова кожа), след което радиочестотата прониква и директно въздейства на мастните клетки – намалява ги не само като брой, но и като обем. Затова този метод се нарича още неинвазивна липосукция. Терапията е безвредна, безболезнена, отсъства период на възстановяване, което позволява на пациентите веднага да се върнат към обичайните си занимания. Според проучванията това е най-търсената процедура през последните 2 години в САЩ.

Кои зони може да се третират?
Зоните, които може да се третират, са: корем, паласки, гръб, ръце, бричове, вътрешна и задна част на бедрата, колене. В една процедура може да се обработват 2 зони, за да се избегне натоварване на организма. Обикновено се комбинират 2 съседни зони – напр. корем и паласки, колене и вътрешна страна на бедрата, задна страна на бедрата
и бричове.
Използва се много висока температура – до 45–46 градуса в дълбочина, при което понякога пациентите обилно се изпотяват. Веднага след терапията се наблюдава диуретичен ефект. При тази процедура се натоварват бъбреците, затова препоръчвам да се приемат диуретични чайове.

Колко трае една процедура?
Времетраенето се определя в зависимост от дебелината на мастния слой. Ако се третират 4 зони е около един час, по 15 минути на зона. Определя се дебелината на мастния слой и според нея се задават параметрите, вкл. дълбочината на проникване. В хода на процедурите също може да се променят параметрите.

Има ли странични ефекти?
След терапията, особено на местата, където има по-масирани мастни натрупвания (бричове, седалище) е възможно да има усещане като за натъртено, заради ултразвуковата вълна. Много рядко се наблюдават хематоми.

 

Една от най-трудните за повлияване зони е вътрешната апаратура част на бедрата. Какво може да се постигне с Exilis?

Много жени се сещат твърде късно за този проблем – неминуемото отпускане на кожата от вътрешната част на бедрата с напредване на възрастта или при рязко отслабване. Това е зона, която наистина трудно се повлиява и много бавно се стимулира синтеза на колаген. При леко отпускане на кожата в тази област, веднага трябва да се вземат мерки и особено при отслабване с повече от 10% от теглото. Напр. ако се свалят 8 кг при тегло 80 кг, отпускането на кожата на вътрешната част на бедрата става видимо.

 

Колко процедури са необходими за постигане на желания ефект?
Необходими са между 4 и 6 процедури, които се правят през седмица. В случая третираните зони са по-големи, по-трудно се обработват, също така се минава през различни фази. Поддържаща процедура се прави не по-рано от 6 месеца.
Държа да подчертая, че при липолизата килограми не се свалят, т.е. процедурата с Exilis не е отслабваща. При нея се намаляват обиколки и това е видимо още след първото третиране. Ефектът наистина е моментален, защото имам пациентки, които само след 1–2 процедури могат да облекат любимата си рокля.

 

Как да се запазят постигнатите резултати за по-дълго време?
Важно е да се отбележи, че запазването на добрия резултат е свързано и с други фактори – правилен и здравословен хранителен режим, диетика, спортуване. Това е необходимо, за да се изхвърли втечнената мазнина, да се стимулира циркулацията на кръвта и лимфата, да се подпомогне синтеза на колаген и да се стегне кожата.
Задължително трябва да се променят хранителните навици и да се увеличи двигателната активност.

 

Какъв е профилът на вашите пациенти за тази процедура?
Бих обобщила следните групи пациенти:
1. Млади момичета, които искат да премахнат целулита и бричовете си. Трябва да се има предвид, че за радиочестотната липолиза се изисква наличието на
мастен слой с определена дебелина, ако отсъства такъв – не се препоръчва терапията.
2. Жени над 40–50-годишна възраст, които имат проблеми с мастни натрупвания и отпускане на кожата на корема, бедрата, коленете.
3. Мъжете най-често искат да се отърват от „бирено коремче” и „любовни дръжки“.

 

Има ли противопоказания?
При бременност са противопоказани и двете процедури – за лице и за тяло. Терапията за тяло не се прилага при хора с метални импланти, пейсмейкъри, сърдечносъдови заболявания.