Какво да направим ако...

1. Aко внезапно ни заболи или блокира гръбначния стълб:

При поява на внезапна болка в гръбнака (най-често шиен или поясен отдел) трябва максимално бързо да потърсим лекарска помощ, най-добре от ортопед. Дотогава е нужно да се отбремени болния сегмент/част от гръбнака, като  легнете първо настрани и после по гръб със свити в таза и колената крака (при възможност се поставя възглавница под тях). Ако имате под ръка обезболяващи медикаменти от домашната аптека (аулин, парацетамол, волтарен, диклак дуо и т.н.) и не страдате от стомашни заболявания, трябва да вземете от тях, като се придържате строго към предписанията на производителя. След това в първите няколко часа е нужно да поставите местно топлина (мазеви превръзки, инфрачервена лампа, загряваща възглавница...), като и тук не трябва да се прекалява, за да не се получат изгаряния.

Наместването на  блокирали сегменти от гръбначния стълб, извършено при нужните индикации и от обучен медицински екип (каквото обучение притежаваме ние) в най-голям брой от случите води до мигновено намаляване на болковия синдром и, придружено от инжекционна неврална терапия, до излекуване на болката. В някои случаи се налага да се направи рентгеново и ядрено-магнитен резонанс – изследване на гръбначния отдел, за да се изключи евентуален проблем с междупрешленовите дискове и междупреленните стави. Дори и при доказване на такъв, при липса на отпадна симптоматика (невъзможност за вдигане на стъпалото нагоре, стоене на пръсти, пълно и трайно изтръпване на пръстите на краката или ръцете и т.н.) не се препоръчва веднага оперативно лечение, има много консервативни лечебни методи, които водят до излекуване..

 

2. Ако нараним/усучем коляното си по време на спорт или работа:

Най-често тази травма възниква поради внезапно извъртане на бедрото при фиксирана подбедрица (например при рязка смяна на посоката на движение при тичане,  или при каране на ски). Най-опасни са травмите например при бавно каране на ски (на края на деня, при последното спускане) тъй като автоматите на ските са създадени да се отварят при определена сила на торзия/завъртане.

Симптомите на травмата са усещане на „щракане/изпукване“  в колянната става, изтръпване и невъзможност за натоварване в първите минути. След известно време симптомите намаляват и много често натоварването става възможно. В последващата нощ или през деня коляното се подува и това кара повечето пациенти да се обърнат към лекар за помощ.

Най-добре е да се потърси квалифицирана ортопедично-травматологична консултация, като направата на снимки – фас и профил на колянната става, а и в оптималния случай- на ядрено-магнитен резонанс е изключително важна.

Лечението най-често е оперативно – минимално инвазивно и се извършва или в първите часове след травмата или при подуване на коляното след 2-4 седмици (след спадане на отока). От много голямо значение е провеждането на рехабилитация веднага след травмата, независимо от това дали се прави операция веднага или след известно време. Така организмът и ставата се „подготвят“ за оперативната интервенция.

 

3. Ако нараним / усучем глезена си по време на спорт или работа:

И тук травмата възниква  при усукване на глезенната става, като най-често се засягат външните връзки и капсулата. Обикновено глезенът веднага се подува и стъпването е много болезнено. Във всеки случай е необходимо ставата да се обездвижи (AirCast шина или подобна, в по-тежки случаи - ортеза-ботуш) и охлади с лед. Направата на рентгенови снимки на глезенната става (най-добре с натоварване – с TELOS апарат) е задължителна.

Лечението най-често е консервативно, като са налични медикаменти за непосредствена инжекционна терапия, които могат много бързо да възвърнат нормалната функция на ставата/ Направата на тейп-превръзки, носенето на функционални ортези.

 

4. Ако нараним /скъсаме или “дръпнем“ мускул:

Травмата възниква най-често при липса на загряване или при настъпваща умора на тялото. Много често се предшествува от болки в поясната област на гръбначния стълб.

Отново действаме по познатия принцип – покой и охлаждане. Нарянаването може да бъде установено много добре с ултразвуково изследване. Ядрено магнитния резонанс също може да бъде полезен, особено в случаите на хронични, повтарящи се травми.

Лечението, проведено от специалист, включва инжекционна терапия в мястото на травмата с plattetlet plasma или хомеопатични медикаменти, както и мускулни релаксанти и физио/кинезитерапия.