Спортсклиник Еуровита с участие в курс по програма на УЕФА „Football Doctor Education programme"

Медицинската комисия към Българския футболен съюз проведе двудневен обучителен семинар за медицинския персонал на клубовете от Втора професионална лига. Събитието се състоя в Национална футболна база „Бояна“ и включваше теоретични и практически занимания, тестове и дискусии за лекарите от втория ешелон на родния футбол.

Семинарът бе организиран по програмата на УЕФА „FDEP – Football Doctor Education programme" и включваше лекции и упражнения с участието на водещи български специалисти във футболната медицина, в това число бившият и настоящият лекар на мъжкия национален отбор – д-р Бисер Бочев и д-р Здравко Тарълов, както и проф. д-р Груев, д-р Хлебаров, д-р Гочев и д-р Цанков.

Сред основните теми, развити от тях по време на събитието, бяха "Роли и отговорности на футболния лекар", "Цели и предизвикателства пред българската футболна медицина", "Оценка на контузен играч и спинална травма", "Травма на главата и травма на гръбначния стълб – безопасно извеждане", "Оценка на колабирал играч и сърдечен арест" и др. И двата дни от семинара включваха практически сесии със симулации на различни ситуации от работата на футболния лекар на терен, а накрая участниците положиха писмен и практически тест, след което получиха сертификати.