Нутригенетиката в помощ на професионалния спорт

Генетичния тест DNA Fit Passport Sport е насочен към професионални спортисти, които искат да подобрят своите постижения, да намалят риска от травми, да оптимизират начина си на хранене. Теста помага на състезателите да разберат как техните гени определят с какво трябва да се хранят за добро здраве и по-високи спортни резултати!

Генетичния тест DNA Fit Passport Sport позволява на професионалните спортисти да научат повече за тренировъчните модели, които биха им помогнали да реализират генетичния си потенциал в най-голяма степен, защото генетичните фактори определят между 50-70% от спортните успехи.

Безспорен е факта, че при едни и същи модели на тренировка, особено при отборните спортове, както и при сходни хранителни режими (Kcal, нутриенти, време и интервали на хранене), поведението и резултатите на различните състезатели е различно. Това показа, че „Хранителния план, трябва да се персонализира за всеки един атлет, да отчита спецификата и уникалността на събитието, целите за изпълнение, практическите предизвикателства, предпочитанията за храна и отговорите на различни стратегии”. (Nutrition and Athletic Performance – American College of Sport Medicine).

Кардио метаболитните заболявания са причина №1 за смъртта и инвалидността сред възрастните в САЩ и в България, а близо в 50% от тях се дължат на лоша диета. Кафето и усвояването на кофеин е свързано със ССЗ (сърдечно-съдовите заболявания). Множество изследвания и наблюдения са правени сред спортисти за реакцията им към кофеин (Caffeine) асоциирани с CYP1A2 Genopype.

Да вземем напр. тази генна модификация CYP1A2. Тя е дава много важна за спортиста информация: не само за риска от инфаркт на миокарда и високо кръвно наляганено и за реакцията към температурата на околната средамотивациябезпокойство, често асоциирано с предстартова треска, „взривност“ на състезателя, издръжливост и др. Генетичната модификация на CYP1A2 обуславя различни нива на ензимна активност и представянето на спортиста след прием на кофеин и кофеин съдържащи напитки. Както знаем кофеин има не само в кафето, но и в много добавки, които състезателите приемат в своя тренировъчен цикъл и пред състезателен период.

За някои състезатели приемът на кофеинът е свързан с безпокойство и тревожност (Yang et al. Genetics of caffeine consumption and responses to caffeine. Psychopharmacol Berl 2010). Това се определя по изявата на ADORA2A Genotype, който също се тества е DNA Fit Passport Sport. Три поредни проучвания съобщават, че носителите на ТТ генотип показват по-голям риск от тревожност при прием на кафе. Метаболизъм на глюкоза и способността за натрупване на мускулна маса също са свързани с генната модификация.

Университета в Торонто публикува статия Генетични модификатори на кофеина и издръжливостта при спортисти в която търси отговор на въпроса „Нашите гени променят ли реакцията към кофеина, свързана със спортното представяне?“ Изследвани са 113 мъже професионални спортисти от различни спортове и клубове, включително и национални състезатели в активен състезателен режим с цел да се отчете генетична им предиспозиция към кофеин и свързаните с това резултати.

Психично затворен VS Физически затворен състезател, също е генно обусловено. Дали обаче нервен, тревожен, свръхстимулиран не е признак на физическо изтощение? Отговор на тези въпроси може да даде теста с разкриване предразположеността на състезателя, нeобходимостта от по-фокусирани режими на хранене и по-дълги възстановителни периоди между тренировките. Интегративно може да се определи предразположеността към предимно силови натоварвания, смесени или натоварвания за издръжливост.

Оказва се че носителите на CYP1A2 GG генотип асоцииран с бърз метаболизъм на кофеин имат много по-голяма издръжливост, по-слабо изразено чувство на безпокойство, което води до по-добри резултати след прием на кофеин. Но нека не забравяме, че изявата на генните модификации се определя и зависи от много други фактори, които могат да бъдат персонално контролирани от специалиста по нутригенетика, който следи състоянието на състезателя.

Разбира се не на последно място чрез теста Fit Passport Sport е възможността да се научи за риска и необходимостта от контрол на теглото, както и приема на някои важни за здравето на професионалния спортист витамини и минерали. Необходимо ли е допълнително да приема суплементи (хранителни добавки) какви, кога и в какви дози? Дали желязното претоварване чрез приемането на допълнително желязо е конкурентно предимство за спортиста?

Според съвременните схващания по нутригенетика, препоръчваните тренировъчни режими биха могли да се променят, така че да отговарят най-добре на нуждите на съответния генотип и съответния състезател. Могат да се изготвят персонализирани хранителни и тренировъчни режими, както и нуждата от приема на суплементи, за да се постигнат по-добри спортни резултати и да се намалят риска от травми и да се съхрани здравето на състезателя.

Спортувай, съобразно своите гени! Храни се спрямо своите гени!