Един от първите специалисти по Нутригеномика сертифицирани у нас

Д-р Паскалева се включи е първия екип по Нутригеномика сертифициран в България, в който участваха генетици, диетолози и специалисти по хранене. Специализацията на тема Генетично тестване за персонализирано хранене се проведе в Dietitians of Canada − една от най-големите в световен мащаб общности на специалисти в сферата на храненето, в която членуват над 6 000 експерта.  Водещият на курса д-р Ahmed El-Sohemy е професор в Университета на Торонто и е пионер в сферата на Нутригеномиката.

 

Тази специализация дава възможност да се прилагат в практиката световни стандарти и да се изготвят хранителни режими, съобразени с генома на пациента. Това води до подобряване на физическото и психическото здраве, до намаляване риска от редица социално значими заболявания като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др., до намаляване риска от травми, до по-добри спортните резултати на професионалните спортистидо подобряване начина на живот.

Изследванията в областта на хранителната геномика дава важна информация за ролята на човешките генетични вариации в промяната на реакцията към редица хранителни и биоактивни вещества. Това позволява изключително прецизна персонализация на хранителните режими и навици и постигане на много по-успешни и трайни във времето резултати.

 

„Нутригеномиката заема важно място в областта на диетологията, осигурявайки възможности за ефективна диагностика и лечение, съобразено с индивидуалните особености на всеки човек. В страни като Канада, САЩ и Дания тази наука е в основата на доказано работещи решения, които осигуряват оптимални резултати, що се отнася до редуциране на теглото и здравословно хранене. Вярвам, че направихме важна стъпка, която ще осигурим на пациентите в България здравна грижа на най-високо ниво, съобразена със световните тенденции в областта на медицината и по-специално на нутригеномиката. Успях да оползотворя пълноценно времето на карантина по повод COVID 19“ споделя Д-р Силвия Паскалева.

Д-р Паскалева е партниращ специалист на стартиращата българската компания Re:Gena която предлага генетични изследвания и персонализирани решения, свързани с диагностиката, превенцията и овладяването на широк спектър от заболявания, включително и затлъстяването сред деца и възрастни.

Екипът на Спортсклиник Еуровита се стреми да  предложи съвременни и ефективни медицински решения на своите пациенти, съобразени с международните постижения в областта на травматологията, спортната медицина и храненето.