Др. Силвия Паскалева - Генетичен тест за спорт и здраве

Генетичните тестове се извършват в партньорство с българската компания NutriGen и датската компания DNA Life и Nordic laboratories - водещите европейски компании в сферата на генетичните изследвания.

NutriGen теста е изследване на набор от гени, разделени в различни панели - диагностика, оценка на здравните рискове, предразположеност и функциониране на съответни процеси.

Към момента се извтршват 4 вида ДНК тестове:

 

- NGSport

- NGHealth

- NGDiet

- NGOestrogen.

 

Това е един иновативен и доказано работещ метод, койтo дава възможност да се открие индивидуалната генетична реакция на всеки човек към определен начин на живот, включващи режим на хранене, двигателна активност и необходимост от суплементиране. На база получени резултати се разработват персонализирани програми за превенция, хранене и тренировки.

Изследването се прави еднократно. Генетичните вариаци не се променят, може да се промени тяхната изява.

NGSport дада информация на спортисти и техните треньори дали трябва да се фокусират върху силов спорт/тренировка или такъв за издръжливост, колко бързо ще се възстанови състезателя след тренировка и какво е генетичното му предразположение към травми на сухожилията и другите меки тъкани. Според съвременните разбирания, препоръчваните тренировъчни режими биха могли да се променят, така че да отговарят най-добре на нуждите на съответния генотип. Генетичните тестове позволяват на професионални спортисти да научат повече за тренировъчните модели, които биха им помогнали да реализират генетичния си потенциал в най-голяма степен, тъй като генетичните фактори определят между 50-70% от спортните успехи.


NGSport тества гени в три категории:
Частта „Сила и издръжливост“ тества гени, кодиращи физиологични фактори като кръвообращение, контрол на кръвното налягане, сила, сърдечно-белодробен капацитет, митохондриален синтез, тип мускулни влакна, хипертрофия на мускулни влакна, ударен обем на сърцето, мускулен метаболизъм и адаптивност към тренировъчни режими.
Частта „Патология на сухожилията“ се фокусира върху гени, участващи в структурния интегритет на меките тъкани в тялото. Някои полиморфизми обуславят предразположение към контузии на сухожилията (вкл. и Ахилесовото сухожилие) и към патология на връзките, хрущялите и костите.


Частта „Възстановяване“ гените в тази част обуславят предразположението на тялото към възпаление и оксидативен стрес, което може да показва нeобходимост от по-фокусирани режими на хранене и по-дълги възстановителни периоди между тренировките, как да се работи за оптималното здраве и върхово състояние на спортистите.
NGHealth тества генетични варианти, участващи в 8 биологични процеса, които са ключови фактори за отключването на хронични заболявания:

 

- Липиден метаболизъм;

- Метилация;

- Детоксикация;

- Оксидативен стрес;

- Възпаление;

- Резистентност към инсулин;

- Здраве на костите;

- Реакция към храна и метаболизъм на желязото;

 

Една от основните причини за високата смъртност са атеросклеротичните и тромботичните заболявания. Понижената активност и делецията на гените за детоксикация се асоциира с рак и много други социално значими болести. Възпалителните процеси увреждат тъканите, а генетичните полиморфизми са отговорни за степента на възстановяването им. Остеопорозата е комплексно заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната маса, нарушаване на костната тъкан и увеличен риск от фрактури. Факторите на заобикалящата ни среда могат да отключат полиморфизмите свързани с инсулиновата резистентност отговорни за заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, хиперхолестеролемия и хипертония, заболявания на сърцето и др. Това са само част от процесите, на които теста дава отговор.


Тестът NGHealth е създаден, за да помага на специалистите при избора на най-добрия хранителен режим въз основа на уникалната ДНК на пациента. Много заболявания могат да бъдат предотвратени чрез подходяща диета и начин на живот.


NGDiet е тест за контрол на телесното тегло, който включва добре проучени и клинично полезни генни вариации, които влияят на риска от затлъстяване и способността за отслабване. В теста са включени подбран брой еднонуклеотидни полиморфизми, които дават информация каква е реакцията на трите най-ефективни режима за отслабване – нискомазнинен, средиземноморски и нисковъглехидратен. Изследванията показват, че различните хора реагират по различен начин на различните диети и няма една единствена диета, която е подходяща за всеки. В теста са заложени и изследването на полиморфизми за склонност към в абсорбирането и метаболизма на мазнините и експресирането на адипоцит-специфични гени, резистентността към затлъстяването и склонността към атеросклероза, регулацията на липолизата, метаболизма на липопротеините, риск от инсулинова резистентност и захарен диабет от тип 2,  регулацията на апетита и приема на храна,  генетичните вариации на рецептора за сладък вкус и др.


NGOestrogen теста е ефективен инструмент за превенция и лечение на естроген зависими заболявания. Значимостта на естрогена и прогестерона в развитието на болетта Рак на гърдата е добре известна. За жени, които имат проблеми с поддържането на хормоналния баланс в тялото си и страдат от естроген доминирани заболявания като ендометриоза, предменструален синдром и фиброидни тумори на матката, фиброкистозни и болезнени гърди, цервикална дисплазия и системен лупус еритематозус. За мъже с фамилна обремененост от заболявания на простатата. За жени, които са подложени на хормонално заместителна терапия или приемат хормони под формата на орална контрацепция или друг медикамент.