Д-р Василев пред Гонг: Салпаров ще е на 100% готов да играе за България

Либерото на националния ни отбор по волейбол Теодор Салпаров ще бъде на 100% готов за Световната лига. „Най-вероятно след две седмици ще стартира неговата подготовка. Нашата цел е до 6-тата седмица след самата операция да е напълно възстановен!”, обяви пред Гонг от Германия д-р Иван Василев, който го оперира в събота. Специалистът работи в Германия, но се върна тук и заради прочистването на менискуса на волейболиста, който е негов пациент от години.

„Не предполагам, а съм сигурен, че той ще бъде на 100% готов за Световната лига! Теодор е един спортист, който е изключително дисциплиниран, концентриран в работата си, изпълнява това, което му се казва и е готов да даде всичко от себе си. Затова, както видяхме през последните състезания, от неговия клубен отбор много държат на него. Предполагам, че няма да има никакви проблеми! Нещата засега вървят точно в тази посока”, каза още д-р Василев пред Гонг.

Специалистът поясни и какво наложи новата интервенция на 20 април: „Теодор претърпя преди две години една много тежка операция на колянната става, която успешно го върна обратно в спортния му живот. След по-голямото натоварване през зимата, получи едно частично разкъсване на външния менискус, което трябваше да бъде отново оперирано. Това е последица и от по-тежката му травма преди две години. Това беше заглаждане на менискуса. Имаше какво да се коригира, за да се върне той към своята успешна спортна кариера”.

Д-р Василев ни увери, че в бъдеще няма да се налага нова оперативна намеса на въпросното коляно. Специалистът се върна в София, за да извърши самият той операцията на Теодор в събота, като уточни: „Връщането ми беше заради Салпаров. Но има моменти, в които съм в България за прегледи в създадения за тази цел център. Но за него трябваше бързо да реагираме защото при професионални спортисти време за чакане няма”.

Д-р Иван Василев даде добра оценка за работата на треньорите: „Непрекъснато имам пациенти не само от волейбола, но и от други спортове. Да се каже, че има прекалено много травми в националния ни отбор по волейбол е малко пресилено. Това е спорт, който е свързан с много големи и резки натоварвания, и води до такива травми. Подготовката е много важна, а и превенцията на тези травми. По мои наблюдения последно време, треньорите си провеждат добре подготовката! Но винаги ще има травми и явно нашата работа няма да свърши скоро”.

Специалистът наскоро помогна на Владимир Гаджев от Левски, но сподели още имена и спортове от България, на които се е наложило да консултира и оперира: „Котев от футболния Славия. С доста спортисти работим, а и особено от Българската федерация по ски имаме доста пациенти. Но това е особено опасен спорт, който се нуждае непрекъснато от намеса на ортопеди и травматолози. Но се надявам пациентите ни да стават по-малко”.