Д-р Бисер Бочев с участие в Медицинската конференция на ФИФА в Бостън, САЩ

На 6-7 февруари 2024 г. в Бостън, Масачузетс, след 13 годишно прекъсване, се проведе поредната Медицинска конференция на Световната футболна централа. Представители на 211 федерации от всички футболни конфедерации участваха на събитието. От страна на България, по поръка и със съдействието на БФС, в програмата на конференцията взе участие д-р Бисер Бочев, член на Медицинската комисия на УЕФА и на Медицинската комисия на БФС.
Срещата бе открита от Президента на ФИФА Джани Инфантино, който показа огромен респект към медицинските професионалисти във футбола и наблегна на това, че играта дарява радост, щастие и усмивка. А това е най-доброто лекарство.

Футболът обединява света!

Приветствени думи произнесе д-р Андрю Масси, медицински директор на ФИФА и посочи основните насоки за развитие на футболната медицина:

  • Здравето на състезателите
  • Грижите при спешните и неотложни състояния
  • Обучение
  • Ангажираност на общността
  • Научните изследвания

В програмата на конференцията бяха засегнати практически всички важни аспекти и модерни, добри практики на здравните грижи във футбола, в това число кардиологичния скрининг и превенция на внезапната сърдечна смърт, поведението при сътресение на мозъка, създаването на регистър на травмите на предна кръстна връзка на коляното, и много други. Особен интерес предизвика презентацията на д-р София Нимфиус от Австралия, засягаща причините и предпоставките за увеличения брой травми на предна кръстна връзка, особено при млади футболисти, както и методите за преценка и превенция на същите.

Впечатляваща бе и презентацията на шотландеца Алан МакКол на тема: „Можем ли да предскажем една контузия?“, базирана на съвременните научни методи. Последователно бяха представени медицинските стратегии на всички конфедерации от семейството на ФИФА- CONCACAF, CONMEBOL, OFC, UEFA, CAF и AFC. Една от основните задачи на конференцията бе да се стартира процес по уеднаквяване и хармонизация на различните протоколи на конфедерациите за изискванията за оборудване на стадионите, кардиологичния скрининг, както и разпознаването, оценката и поведението при спешни състояния във футбола- внезапна сърдечна смърт, комоцио и др.

Последната и най-интересна сесия на конференцията се отнасяше до важния и деликатен въпрос за връщането в игра след травма. Бяха представени презентации за стратегиите на лечение и сроковете за връщане на терена след травма на мускули, сухожилия, сътресение на мозъка и най-вече след операция при скъсана предна кръстна връзка на коляното.
Естествено Медицинската конференция на ФИФА бе и добър повод за срещи и ползотворни разговори на приятели в голямата общност на професионалистите във футболната медицина, събрани от целия свят. Обмяната на мнения и ценен личен опит е изключително важна за персоналното развитие на всеки от нас. 211 ярки гласове- 1 послание!

Извън програмата на конференцията д-р Бочев е имал и една впечатляваща среща след почти 30 години с проф. д-р Анна Кехайова, вицепрезидент на департамента по дерматология на Харвардския университет. "Разговаряхме за нейната супер успешна кариера и за напредъка на приложната наука в медицината, обменихме идеи и за възможностите за имплементирането и в България.", сподели д-р Бочев. Проф. Кехайова е сестра на уважавания ни колега в Спортсклиник Еуровита и СБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“, Д-р Райчо Кехайов.

В очакване сме за следващата Медицинска конференция на ФИФА след 4 години.