Д-р Бисер Бочев пред Дарик и dsport за подготовката, изграждането на таланти, случаят Тодор Неделев

Доктор Бисер Бочев, който бе дълги години лекар на националния отбор по футбол, член на медицинската комисия на УЕФА говори ексклузивно пред dsport и Дарик радио за старта на подготовката на футболните отбори за новото първенство и кратката пауза между двата шампионата, защо част от отборите у нас нямат клубен лекар, къде грешим в развитието на талантливите ни играчи, година по-късно за случаят Тодор Неделев, който няма аналог в световната медицинска практика. 

"В съвремения футбол натоварванията, календарът е много наситен. Играчите трябва да имат голяма издръжливост, за да могат да понесат тези натоварвания. В България има традиции от много години, в които беше организирано старта на всяка една подготовка със задължителни медицински прегледи, които се правят периодично. В последните години се стремим да го подържаме това нещо в добър вид. Има три потока футболисти, които подлежат на медицинска оценка. Основната група - футболисти, които продължават в същия клуб, изключително важно е значението на клубния лекар, той знае цялата им история. Всички предишни резултати от изследвания и знае проблемите на всеки един. Те най-лесно биха могли да бъдат оценени. От друга страна са новите футболисти, които често са непознати за клуба и българските условия. Те вървят заедно с медицинското си досие. Добре е да се направят всички видове изследвания, които биха могли да дадат оценка на опорно-двигателния им апарат, сърдечно-съдова система, дихателна. Обикновено те струват и доста пари - не бих казал, че е лоша идея да бъде инвестирано да се направят сериозни изследвания. Третата страна са младежите и юношите, които идват от школите. При тях също трябва задълбочено да се направят изследвания, за да се адаптира, ако е необходимо тяхната подготовка", започна д-р Бочев. 

"Най-важното при старта на всяка подготовка е кардиопулмоналния тест с натоварване. Това е стресов тест с бягане или въртене на колело. Състезателят бяга с много електроди по него, които правят кардиограма както и апаратура, която измерва дихателния капацитет на състезателя. В светлината на съвременните изисквания и проблеми ние трябва максимално добре да сме оценили рисковете. Смисълът на тези изследвания е по време на натоварване с увеличаващ се интезитет да се види как работи сърцето и какъв е дихателният капацитет. Прави оценка колко е здрав и колко може да понася. Такова изследване може да даде насоки как той да подобри своето състояние", разкри още той. 

"В последните десетилетия изключително много се намали атрактивността на това да бъдеш спортен доктор. Малко колеги изявяват желание да се отдадат на тази професия. Все по-трудно става да се съвместява работа в болница и в клуб. Младите искат повече предизвикателства, възможности и пари. Някак си се загубва интересът в този кръговрат. Може би в някакъв прекрасен момент държавата ще се намеси и ще намери начина да оцени важността на спортната медицина."

"Подготовката в началото е особено тежка, тъй като има едни тежки двуразови тренировки. Много е важна методиката, по която се тренира. Както се изтъкна и на последната голяма световна конференция - една от големите теми беше - комуникация. Комуникацията между медицинския и треньорския щаб е на добро ниво, то тогава и травмите ще се намалят. В обикновения случай какво става - контузва се футболист, треньорите започват "давайте го по-бързо", самият футболист и мениджърът му искат той да играе по-бързо и повече, тъй като това е свързано с договора му. Тук е ключовото място да бъде послушан лекаря, който да запази състезателя, за да не отсъства дълго."

"Няма да забравя преди няколко години на медицинския конгрес на УЕФА беше поканен Луис ван Гаал. Спомням си как ни каза, че като млад треньор му е било лесно - един доктор, един треньор, един масажист и 11 на терена. "Сега като отидох в Манчестър Юнайтед, заведох 15 души треньорски щаб  заварих 15 души медицински щаб", каза ни още Ван Гаал. Щабовете са огромни. Имах удоволствието да бъда на финала на Шампионската лига. На награждаването започнаха да награждават треньорите и футболистите на Манчестър Сити и като завършиха награждаването останаха сигурно 20 души, които са част от медицинския щаб", разкри д-р Бочев. 

"На Конгрес в Лондон имаше презентация на главния нутриционист на Тотнъм - доктор Ема Тестер. Тя показа диаграма, в която се оказа, че в клуба имат шест нутриционисти и осем главни готвача."

"Като гледам и снощи Лука Модрич на 38 беше един от най-добрите на терена. Може би все още не знаем за възможностите на човешкия организъм. Комплекс от фактори - освен чисто футболните качества, физическите качества, моралът на състезателя, дисциплината и целеустремеността му. Да знае, че трябва да послуша всички тези хора от щаба."

"Една година е и много и малко време. Много съм щастлив да видя, че Тодор Неделев отново играе и отново е на терена. Даже недоволства, че малко играе, което ми направи добро впечатление. Ако погледнем сухите факти, дори след такава тежка травма, при която имаше големи рискове, той отново играе. Аз и тогава казах в Грузия, че нищо особено не съм направил. В два момента имаше по-решителна моя намеса. Първоначалната оценка и когато трябваше да се вземе решение какъв метод, къде и какво да се прави. Беше деликатна ситуацията, тъй като подобна травма описана я има на още един човек и това е Михаел Шумахер. Знаем последиците от забавянето. Слава Богу при Тодор всички мина наред. Намерихме такъв прекрасен специалист като професор Шота Ингороква. Опитах се да намеря статистика по темата, особено като ставаше въпрос за възстановяването. Няма друг такъв описан случай. Даваха ми примери с английски футболисти и други, но те са съвсем други травми", върна се д-р Бочев към катастрофата с националния отбор в Грузия, в която Тодор Неделев пострада. 

"Много се надявам скоро да дойде времето, в което от школите ще излизат футболисти с качества и характер. Когато станат на 18 да са готови за големия футбол. Така както правят при съседите. Не мислете, че там условията за трениране и манталитетът е много по-различен. Просто каляват и характер."

"На един конгрес шеф на детско-юношеското направление на федерацията на Белгия и шефът на ДЮШ на Барселона - и двамата говориха едно и също. Най-важното, което трябва да се развива в децата, е индивидуалността. Не само футболните качества, уменията и познанията, а индивидуалността. Футболът за децата и юношите е образование. Не само ритане на топка. От здравословна гледна точка е дисциплината и вярата в това, че трябва да взимат всички мерки, за да си предпазят организма. Как ще се хранят, как ще почиват. Сънят е най-важният компонент от възстановяването", завърши д-р Бисер Бочев.