Неоперативно лечение на белези с колаген

Белезите от травми, изгаряния, оперативни намеси и други нарушения на целостта на кожата са повод за притеснения на доста хора във връзка с цялостната им визия, освен това понижават самочувствието им и увереността в себе си. един от съвременните методи за премахване на Белези е чрез инжектиране на колаген. д-р Силвия Паскалева разказва по-подробно за този метод и какви очаквания могат да имат пациентите от неговото приложение.

Какви видове белези могат да бъдат третирани с колагена Guna MD-Tissue?
Цикатриксите (белези) може да са от различно естество – постоперативни, посттравматични и други. В процеса на зарастване на кожата се формират както еутрофични (нормални) цикатрикси, така и хипертрофични (грапави, разположени над нивото на кожата) и атрофични (вдлъбнати, под нивото на кожата). Възможно е белегът да създава проблеми след години – например, след оперативна интервенция с течение на времето да се формират сраствания и уплътнения или поради разтягане на кожата белегът да промени цвета и формата си. Понякога цикатриксите могат да са обширни и дори да затрудняват някои функции. Белезите са сериозен естетичен проблем и доста хора прибягват до отстраняването им. Днес има различни методи за премахването им – естетична хирургия, лазерни процедури и др. Един от иновативните ди, който може да се използва както самостоятелно, така и в комбинация с други процедури е физиологичнорегулативната инжекционна терапия с колаген Guna MD-Tissue. Когато се комбинират терапиите, резултатът е много по-добър.

С колагена Guna MD-Tissue могат да се третират абсолютно всички видове цикатрикси – както пресни, така и с по-голяма давност. Колагенът се инжектира директно в белега, като при пресни цикатрикси това е възможно на 3-4-тата седмица след посттравматичния или постоперативния инцидент. Разбира се, строго индивидуално е, в зависимост от тъканта около белега, която трябва да е здрава, както и от други показатели. Могат да бъдат третирани и труднозарастващи или атрофични рани, където кожата няма завършена цялост, тъй като въведеният колаген стимулира зарастването им.

Какво представлява продуктът?

Колагенът Guna MD-Tissue е продукт на съвсем нов вид авангардна медицина или т.нар. физиологично гулативна медицина. Получен е на базата на нанотехнологии. Ампулата Guna MD-Tissue за третиране на кожни проблеми съдържа микрочастици колаген, който инжектиран в белега стимулира локално синтеза на собствен колаген.

Какво може да се очаква от тази терапия?

На първо място се променя цветът на белега, ако цветът е бил по-ярък, той постепенно изсветлява и става много по-близък до естествения тен на кожата. Освен това самият цикатрикс става по-мек и пластичен. Понякога при първата апликация е много трудно да се постави медикаментът поради наличието на уплътнения в белега. С всяка следваща процедура е по-лесно инжектирането на колагена, тъй като белегът става по-рехав и еластичен. И не на последно място – видимо намаляване размерите на белега.

Резултати се наблюдават веднага след първата (или втората) апликация като усещане и чисто визуално. Истинските терапевтични резултати може да се очакват след 21-28-я ден, тъй като синтезът на нов колаген настъпва след 28-я ден.

Прилагат се различни схеми на лечение в зависимост от големината и вида на цикатрикса – атрофичен или хипертрофичен. Процедурата не е болезнена, въпреки че е инжекционна. Не се използват анестетици, само се почиства и дезинфекцира зоната, която ще се третира. Няма никакви странични ефекти, дори не остават следи от убождането.

Приложима ли е терапията с колаген при по-стари белези?
Могат да се третират както пресни белези (на 3-4- тата седмица след травмата или оперативната намеса), така и стари цикатрикси. Важно е да се знае, че при третиране на по-стари белези очакванията трябва да са реалистични. Не е възможно обширни хипертрофични цикатрикси с голяма давност да бъдат единствено и само третирани с колаген. Въпреки това, цветът, пластичността и размерът на белега се повлияват доста добре.
При жени, раждали със секцио, е добре да се приложи тази терапия с колаген, защото колкото и козметичен и атравматичен да е цикатриксът, все пак самата структура на кожата е променена.
Колко процедури са необходими?
Схемите са различни в зависимост от големината на белега. Обикновено са необходими минимум 5 процедури, които се извършват последователно всяка седмица. В случай че се наложат допълнителни процедури, те се прилагат през 21-28 дни. Масивни хипертрофични цикатрикси трябва да бъдат третирани с методите на естетичната хирургия, а след нея да се приложи инжектиране на колаген, за да се постигне наистина добър ефект.
С тази терапия може ли да се третират стрии? Често задаван въпрос. Да, инжектирането на колаген успешно повлиява и стриите, като в зависимост от полето и зоната им, може да се наложи прилагане на повече от 1 ампула. Инжектирането е директно в самата стрия. Резултатът е много добър, особено при пресни стрии, които са с розов цвят. Още след първата процедура цветът избледнява, намаляват дълбочината и размерът на стриите. При по-стари стрии цветът не се повлиява, но намаляват размерите им, също така се подобрява еластичността на кожата във и около третираната зона. Колагенът Guna MD- Tissue възстановява еластичността и здравината на колагеновия матрикс в дермата и предотвратява отпускането на кожата.
Приложима ли е терапията с колаген при белези от акне?
Да, като може да се третират белези от акне както по лицето, така и по тялото. В България имаме по-малък опит в лечението на белези от акне с тази терапия, но има публикации на колеги от Италия и Швейцария, които са третирали масивни белези от акне и са постигнали много добри резултати. Продължителността на приложение на терапията при белези от акне е различна в зависимост от големината им. При тежките случаи лечението може продължи над една година.

Д-р Силвия Паскалева,

специалист по физикална и рехабилитационна медицина, Спортсклиник „Еуровита“. Повече от 20 години работи в областта на борбата с наднорменото тегло и намаляване на излишните килограми, както и свързаните с него състояния и заболявания – като начин на хранене и движение, така и като намаляване на обиколки чрез прилагане на различни естетични и антицелулитни процедури.