Пародонтология

Пародонтология

Пародонтологията е дял от денталната медицина, който се занимава се с възпалителните или естетични проблеми на венците. Изследванията показват, че 90% от 30-годишните страдат от различни форми на пародонтит. Това заболяване се причинява се от микроорганизми, които живеят и се развиват в плаката и зъбния камък. Рисковите фактори за поява на пародонтит са тютюнопушенето, стресът, генетични фактори, общи заболявания и други. Резултатът от тези възпалителни процеси е тежък - постепенна загуба на нивото на костта, поддържаща зъбите и тяхното последващо разклащане и падане. Чрез пародонтологична профилактика и лечение тези заболявания са предотвратими и напълно лечими.

 

 

Профилактика на пародонтологични заболявания

Професионалното почистване на зъбите (с ултразвук и AIR-FLOW) и полирането на зъбните повърхности води до премахване на меки (зъбна плака) или твърди (налепи, зъбен камък) отлагания върху Вашите зъби, за да се предотврати развитието на пародонтално заболяване като възпаление на венците - гингивит или стопяване на костта, поддържаща зъбите - пародонтит.

 

Едно рутинно почистване на зъбите се състои в три етапа:

1) Скалинг - премахване на плаката и зъбния камък от коронковите повърхности - ултразвуков скалинг.

2) Руут планинг - Руут планингът се прилага при вече създадени пародонтални състояния (средни или напреднали заболявания на венците): почистване на кореновата повърхност и пародонталните джобове.

3) Полиране – Извършва се по повърхностите на зъбите със специално разработени за целта стоматологични полирни пасти, като са възможни два варианта: профи джет полиране и полиране с паста, гумички и четки.

 

Необходимо е периодично да се извършва проверка на фактора на зъбната плака.

 

Лечение на пародонтологични заболявания

Хирургично или нехирургично лечение в зависимост от причината за заболяването. Прави се анализ на микробиологичната флора при агресивни пародонтологични заболявания, за да се установи вида антибиотик, който да се използва за първоначалното лечение.

 

Изграждане на алвеоларен гребен

Тази процедура включва:

  • Предоперативен период (назначаване на необходимите лекарства)
  • Хирургичен етап (извършва се под анестезия)
  • Следоперативен период (прием на противовъзпалителни препарати, аналгетици, промивки)
  • Профилактика (контролни прегледи)

 

В Евровита – Дентал предлагаме пълно проследяване, профилактика и лечение на оплаквания и заболявания на венците и зъбите, както и естетични решения за Вашата блестяща усмивка.

 

За планиране на консултация или дентална процедура: 02 444 44 24